Kortfilm O en gesprek over de impact van gevangenschap

Kortfilm O en gesprek over de impact van gevangenschap

Wanneer

14 maart 2024    
19:30 - 22:00

Reserveringen

Reserveren gesloten

Waar

Anna (grote ruimte glv)
Kasteeldreef 20A, Beveren, 9120

Evenement type

De kortfilm ‘O’ van Petronella Van der Hallen brengt je binnen achter de betonnen muren van een moderne gevangenis, waarin je twee gedetineerden en twee cipiers leert kennen.
Als voorbereiding voor haar afstudeerfilm ‘O’ bracht regisseur Petronella Van der Hallen veel tijd door in Vlaamse gevangenissen. . Ze sprak er met gedetineerden, nam deel aan groepsgesprekken en wandelde ook mee met bewakers om de dagelijkse routine van het gevangenisleven te leren kennen.
‘O’ is een originele en ambitieuze korte film rond de fysieke en mentale impact van gevangenschap, die werd opgenomen in de gevangenis van Beveren.

De film wordt ingeleid door filmmaker Petronella Van der Hallen en na de vertoning gaan Petronella en Bart Schoovaerts (*) met jou en iedereen in het publiek dieper in op de relatie tussen straf en vrijheidsberoving en ons mensbeeld/ wereldbeeld. Want hoe verhouden onze normen en waarden zich tot hoe we mensen die ernstige fouten begingen, als moord en zedenfeiten, bestraft willen zien? Is een andere aanpak die meer focust op herstel nodig en helpen zgn transitiehuizen om gedetineerden voor te bereiden op een nieuw leven in onze maatschappij? Wat betekent het begrip vergeving in ons persoonlijke leven en binnen onze huidige samenleving? Hoe maken we allemaal als mensen onze fouten betekenisvol?

(*) Bart Schoovaerts werkt al meer dan 20 jaar met gedetineerden in herstelgerichte groepsgesprekken en realiseerde in januari nog het crosslab project  in de gevangenis van Leuven Centraal met 8 studenten van de Luca School of Arts.

Dit belooft een onvergetelijke avond te worden met een poëtisch-filosofische film en diepmenselijke verbinding in de nabespreking ervan.

 

 

Reserveringen

Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.

Winkelwagen